Kaip tinkamai sandėliuoti maisto produktus?
Kaip tinkamai sandėliuoti maisto produktus?
Tinkamas sandėliavimas gali padėti užkirsti kelią maisto produktų gedimui bei sumažinti apsinuodijimo riziką, todėl tam vertėtų skirti ypatingą dėmesį. Nors parduotuvėse vykstant įvairioms akcijoms neretai kyla pagundų nusipirkti maisto „juodai dienai“, tačiau dalį įsigytų maisto prekių vėliau tenka tiesiog išmesti... Kad taip nenutiktų, visuomet pirkite tik tiek, kiek spėsite suvalgyti iki gaminių galiojimo datos pabaigos, ir pasirūpinkite, kad namuose maisto produktai būtų tinkamai sandėliuojami: jei vadovausitės žemiau pateiktais patarimais, tą padaryti bus kur kas paprasčiau.
Plastikinės dėžės
Nemažai maisto produktų ilgiau išlieka švieži, jei jie yra laikomi ne originalioje pakuotėje (pavyzdžiui, miltai, kruopos, ir t.t.) Sandarios plastikinės dėžės gali užtikrinti, kad šiuos maisto produktus galėsite vartoti gerokai ilgiau: jei baiminatės, kad pamiršite, kada į dėžę supylėte maisto produktus, ant dėžės šono galite užklijuoti produkto galiojimo pabaigos datą. Atviros plastikinės dėžės idealiai tinka laikyti įvairias daržoves ar vaisius: tereikia pasirinkti tinkamą dėžės talpą ir tipą.
Popieriniai maišeliai
Popierinis maišelis – tai ekologiška pakuotė, kurioje galima laikyti džiovintus grybus, arbatžoles, įvairius prieskonius, ir t.t. Priešingai nei plastikiniai maišeliai, popierinė pakuotė leidžia maisto produktams „kvėpuoti“, todėl tai gali padėti išvengti pelėsio atsiradimo.
Daugumą produktų galima užšaldyti
Maisto produktų šaldymas – tai tarsi antro „gyvenimo“ suteikimas. Jei baiminatės, kad įsigytų šviežių maisto produktų nespėsite suvartoti iki tam tikros datos, juos galite užšaldyti (tam rinkitės tik specialią šaldymui skirtą tarą). Ar žinojote, kad naudinga šaldyti net ir sviestą? Pavyzdžiui, jei riešutų sviestas internetu bus siūlomas tikrai patrauklia kaina, tikėtina, kad jums kils pagundų įsigyti didesnį jo kiekį, tačiau ar tikrai spėsite jį suvartoti iki galiojimo termino pabaigos? Jei dvejojate, šio maisto produkto šaldymas tikrai gali būti pačia geriausia išeitimi!
Kur laikyti duoną?
Nors dauguma žmonių yra pratę duonos gaminius laikyti šaldytuve, tačiau čia duona gerokai greičiau sudžiūva, o to tikrai norėtųsi išvengti. Duonos laikymui labiausiai tinka tamsi ir gana vėsi vieta: sandėliuose dažniausiai naudojamos specialios plastikinės dėžės duonai, o namuose tam puikiai tinka duoninė, kuri gali papildyti virtuvės interjerą.
Leiskite sūriui „kvėpuoti“
Iš originalios pakuotės išimtas sūris gali labai greitai sudžiūti, todėl jo laikymui taip pat vertėtų skirti pakankamai dėmesio (plastikiniai maišeliai sūrio laikymui taip pat netinka). Sūrį geriausia suvynioti į kepimui skirtą popierių ir jį laikyti šaldytuve.
Vietą taupančios dėžės
Atidžiai rinkitės sandėliavimui skirtas dėžes: jei jos bus skirtingų formų ir dydžių, jos namuose užims pernelyg daug vietos, todėl geriausia pasirinkti tokias, kurias galima sudėti vieną ant kitos. Pavyzdžiui, jei sandėliuosite sode užaugintas daržoves, įsigykite keletą tokio paties dydžio dėžių, kurias galėsite sustatyti aukštais ir sutaupysite vietos.
Kavą laikykite sandarioje taroje
Kava sugeria įvairius kvapus, todėl kavos pupeles ir maltą kavą geriausia laikyti sandariame stiklainyje. Vakuuminėse pakuotėse kavą galima laikyti tikrai ilgą laiką, tačiau pakuotę praplėšus kavą būtina perpilti į sandarų indą. Šis produktas turi būti laikomas sausoje vietoje – tam gali tikti ir šaldytuvas, ir virtuvės spintelė.